Borbandi két hete szüretel. Úgy ahogy még soha: megállás nélkül, éjjel, nappal. Lehet hogy hibát követ el, de nem biztos, majd később kiderül. Ez mindig benne van a pakliban, ha a Természettel, élő anyaggal, folyamatosan változó, kiszámíthatatlan körülmények között dolgozunk.

Laci barátom szerint nem semmi ez a szakma. Örökös agyalás, folyamatos számolás. Pedig ha tudná, hogy már metszéskor ment a matek, és mivel biztosra akartam menni, az elmúlt évek során folyamatosan visszavettük a tőketerhelést annyira, hogy fél kilónál tartunk (!!!), ám ez most visszasült, mert meleg az év, ezért elégnek a savak.

Megpróbálom közérthetőbben. Az érés során a szőlő cukrot gyűjt, ezzel párhuzamosan savat veszít. A két görbe kiad egy optimális szüreti időpontot, amikor egyensúlyos bor alapanyagát tudjuk szüretelni. Az idei nyár vége annyira meleg volt, hogy a folyamat extrém módon felgyorsult, és most rohamtempóban kell szednünk a szőlőt.

2003 óta készítek nyerspezsgőt hobbiból, a barátaim számára. Ez többszörösen jó döntésnek bizonyult, idén is. Szeptember 7-én kezdtük el szedni a pezsgő alapanyagát, majd elvittük laborba megméretni a beltartalmát. Ott nagyon gyorsan derült ki, hogy már túlvagyunk a pezsgőszüreten, szedni kell mindent, tegnap óta. Nos azóta fél hattól éjjelig szüretelünk és préselünk egyfolytában.

Demeter Endre